There was an error in this gadget

Sunday, May 31

SUARA DARI KEJAUHAN
MENANGIS MERINTIH PILU
TERMANGU-MANGU DI MUKA PINTU
PADA SIAPA SAJA YANG SUDI MENDENGAR

SEBUAH HARAPAN MEMBAWA KHABAR
TANGISAN SI ANAK KECIL
YANG KESAKITAN
RINTIHAN DARI AYAH IBU
YANG SEKIAN LAMA MENANGGUNG DERITA

BERILAH HARAPAN
TABURLAH BUDI
SEMAIKAN KASIH SETULUS BUDI
SEIKHLAS HATI
SEMURNI NURANI
BUAT SEMUA INSAN DI DUNIA

BERSAMA HARAPAN DAN AIR MATA
JANGAN BIARKAN TERUS BASAH DI PIPI
HULURKAN BANTUAN DAN PENGORBANAN
DARI HATI YANG IKHLAS
SIMPATI TANPA NISTA

BERILAH HARAPAN
TABURKANLAH BUDI
SEMAIKAN KASIH SETULUS BUDI
SEIKHLAS HATI
SEMURNI NURANI
BUAT SEMUA INSAN DI DUNIA!!

Friday, May 29

dan bila palestin

dan bila palestin

bumi barakah

disirami hujan besi

disimbah darah segar

menyala api nahdah di dadanya

seisi dunia senyap

tatkala semua diragut

direntap dan di tarik

dari tempat asalnya

biar suara sahaja berkumandang

dan tidak berbuat apa

tak akan merubah apa-apa

SELAMANYA!

rasa sedih (bukan emo)

kadang-kadang kita tak tahu apa yang sedang berlaku.

kita rasa teruji dan adakala membuatkan kita rasa sedih..

normal kalau kita akan sedih lepas kita gembira

dan rasa sedih itu akan hilang disapu kegembiraan yang datang 

bukan susah nak hilangkan rasa gembira..

dan gembira akan datang semula selepas duka...

itu janji-Nya

surely with difficult  is ease (94:5)

dan roda kehidupan akan datang dan pergi, berputar mengikut waktu..

hanya waktu menentukan...

ouh ya! buat palestina, waktu untuk sinarmu akan tiba!

Thursday, May 28

award..hehe~

Tuesday, May 26

bila jubah putihmu

Bila jubah putihmu

Dulu ibu selalu basuh jubah putih itu
Kalau ada tanah, ibu basuh
Tanah itu tanah barakah
Tanah antara Hijaz dan Al-Aqsa

Jubah itu titipan ayah
Titipan yang barakah dari tanah suci
Biar jurang jarak memisahkan kami
Ayah masih ada di dalam rumah

Terasa kehangatan darah
Bila dada ayah berdarah dan berlubang
Ibu menangis dan tarik aku ke tepi
Moga ibu ketemu paip untuk basuh jubah ayah

Asap setiap hari jadi makanan
Kami bukan jin
Aku tunggu asap habis
Basuh jubah putih yang terkena darah ayah

'scent of palestine, scent of jannah'

*PUISI INI TELAH DISIARKAN DI DALAM AVICENNA. TIADA ULANG SIAR DIBENARKAN.

Monday, May 25

tarikh flight dan malaikat dalam teksi...

aduh..
sedih betul rase bile tak dapat tukar tiket.
takpe..
ade pengubat sedih..
aku masuk SKYWARDS (frequent flyer programme for Emirates Airline)
so..aku ade akses untuk tukar seat flight..
jadi aku da tukar semua seat aku jd window seat dlm sume flight aku..

weee......
abes da cter pasl kapal terbang
jadi..sekarang aku nak citer pasal malaikat dalam teksi..

citer nyer macam nih..
aku balik kuliah tadi, aku rase malas sangat..
jadi aku tahan teksi(biasa univ ke asrama 2 genih jer)
jadi aku pon tahan la teksi..
ade pakcik teksi nih berhenti..
pakai kopiah, dahi bertanda..
betul-betul nampak alim.
aku naik dan bagi salam..
dia pon jawab macam bese..
aku pon dengar la iPod aku..
malas nak cakap ngan driver teksi..bukan paham pon dorang cakap apa..heheh..
tibe2, dia tanye aku...
same'ta qur'an? (kamu dengar Quran ker?)
aku pana kejap...
aku dengan muka malu cakap la tak..
hmm..malu gak laa sebab pakcik tu expect aku baik..padahal tak.hehe..
pastuh..die pon ckp la kelebihan dengar Qur'an..
tapi ade satu soalan yang die tnye aku terkejut..
Allah suke orang yang dengar Qur'an ker orang yang dengar lagu-lagu lagha?
aku jawab musy arif jer..
die kate Qur'an bizzabt,asyan Quran kalamullah (mestilah Quran, sebab Quran kalam Allah)..
jadi lepas kena basuh, aku pon sampai..
aku nak bayar..pastuh teka die kate ape..
die kata tak payah..
aku nak bayar jgk..
die kata x payah...
and ayat last die memang bagus..
'kau tak payah bayar, cuma lepas nih aku doakan kau dengar dan fahami Qur'an, itu da cukup!'

sekali lagi aku terpana...
aduh...banyak benar dosa aku..sape larat kira?

xoxo
baem azaman zain!

Saturday, May 23

put.your.arms.around.me

That original feeling never went away
That's why I'm standing here today.
Whoa Whoa
So many up and downs
And nothing has changed
That's why you know I'm here to stay.
Whoa Whoa

So put your arms around me
And then stay there forever
Let it always be this way
You and me together

So put you arms around me
And I'll never let go
I know they're easy words to say
But I mean it more then ever

Yours is the kind of love
Makes nothing else feel good enough
And I'm never gonna give you up, Oh no, Oh no.

That original feeling never went away
That's why I'm standing here today.
Whoa Whoa
(Ain't nobody gonna take your place
Only you made me feel this way)

So many up and downs
And nothing has changed
That's why you know I'm here to stay
Whoa Whoa
Ain't nobody gonna replace
Only you make me feel this saved

So put your arms around me
And then stay there forever
Let it always be this way

You and me together

So put you arms around me
And I'll never let go
I know they're easy words to say
But I mean it more then ever

Yours is the kind of love
Makes nothing else feel good enough
And I'm never gonna give you up (Oh no, oh no)
[x2]

It can't explain what's the glue that holds us in.
Whoa Whoa
I can't refrain if I had a chance to do it over again.
Whoa Whoa

So put your arms around me
And then stay there forever
Let it always be this way
You and me together
So put you arms around me
And I'll never let go
I know they're easy words to say
But I mean it more than ever
[x2]

Yours is the kind of love
Makes nothing else feel good enough
And I'm never gonna give you up (Oh no, oh no)
[x2]

[Outro:]
Yours is the kind of love
Makes nothing else feel good enough
And I'm never gonna give you up (Oh no, oh no, no no no)

Friday, May 22

p*l*t member...sapa wat kat sape??

Aku selalu dengar pasal perkataan sakti nih..
Tapi aku tak penah nak amek tau. Tapi aku tau la hidup ni perlu pengorbanan..
Memang aku jarang berkorban la..aku tau tuh.
Tapi kalau cakap pasal member nih...aku jadi stunned kejap..
Penah tak aku buat benda jahat kat member aku???
Aku tak ingat..
Macam banyak...sekarang aku duk mesir, family tak der dekat ngan aku..
Jadi aku cuba sedaya upaya jaga hati kawan aku..
Aku cuba ya kawan2!!!
Aku bukan pandai sangat bergaul ngan orang.
Aku pulak tak reti nak buat baik ngan orang..
Memang orang kate aku nih camtuh la...camnih laaa...
Tapi aku da cuba..tolonh la aku jadi kawan yang baik..
Sebab aku akan duduk ngan korang dalam 6 taun(inshaAllah)..
Jadi memang aku betul-betul nak korang bimbing aku jadi orang baik.
Mungkin aku selalu ditch Meerol n Ijad..
fire2 Abey...marah-marah khairi..& etc.
Susah nk recall sumer sebab aku jenis bukan suka buat baik
Jadi aku nak mintak maaf secara terbuka kepada kawan2 aku kat Alexandria.
Mintak maaf pada Yim, Ijad, Meerol, Khairi, Kudus, Akmal, Afiq, Luqman,
Abe, Oden, Iqbal , Tengku nazmi, kadir & etc.
Nilah yang aku selalu sakiti...
Jadi aku memang mintak maaf sangat2..
Boley eh maafkan aku???

Thursday, May 21

Bila hati tak dapat memahami

Sekarang hidup cukup memeningkan.
Apa yang ada bagai menambah kekusutan.
Pening la..
Hidup kat sini macam mencabar sangat.
Macam tak kesian kat orang macam aku.
Nak kata nasib buruk, tak laa..
Tapi boleh kata jarang nasib baik menyebelahi.
Mujur aku ada orang yang betul-betul sayang kat aku.
.MY FAMILY.

Monday, May 18

Sunday, May 10

bedah2 katak!


aduh..
hari ni pertama kali dalam hidup aku bedah katak..
memang tak best dengar..
tapi aku buat memang best laaa..

ni la..laen kali mase tingkatan 5 orang suruh bedah katak, bedah laaa..
ni tak..lari n ponteng makmal sebab geli..
heheheh...terbukak rahsia..
semalam aku beli dissection kit kat depan universiti..
nak tau apa yang dy tulis kat depan tu?
die tulih

"FROG STUDENT
MEDICAL KIT"

aku da pelik...
ape maksud die frog student..
hmm..
kalu tulih "MEDICAL STUDENT, FROG DISSECTING KIT" kira boleh terima lagi laaa..
hahaha..aku pon glak...
macam pelik jer..
tapi tak per laaaa...

so , pagi tadi aku pg lecture dengan semangat..
konon nk dissect katak..
tiba-tiba aku ingat yang aku nih takut/geli katak..
aku pikir2 balik...
pastuh mesej ma (sempena hari ibu, sayangilah ibu anda)
ma kate suh bace ayat kursi sebelum dissect..
yang tuh memang aku setuju.
dan ma suh anggap katak tuh plastik..
tapi x boleh laaa..katak tu original sangat!

mula2 cucuk belakang katak tu dan rosakkan otak dan saraf belakang die..
nak bagi die mati dalam masa yang cepat cmtuh laa...
sebab dr. kate kalau buat macam tuh, katak akan tak rasa sakit..
hmm..aku pon x tau laaa
lepas da matikan katak tu, potong tangan ke atas..
kita tak perlukan tangan die dan kepala..
lepas potong dengan gunting, keluarkan isi perut die..
dah keluarkan isi perut, siat kulit die...
pastuh potong tulang belakang kepada dua..
celup salah satu kaki katak dalam air garam NaCl 0.69-0.7%
ambil yang satu lagi dan pinkan atas gabus...
pin kat rusuk, lutut dan tapak kaki..
senang nak potong sekarang..
masukkan benang kat bawah tendon otot gastrocnemius..
potong tendon die sepanjang mungkin..
patahkan tulang kaki die n buang..
pastuh buang tulang paha pulak..
buang semua otot selain yang melekat pada sciatic nerve..
dah siap untuk dissection...
minggu depan buat eksperimen yer!

*question*

1) Do you think you are hot?
hot and spicy!!

2) upload a favourite picture of you..



3) Why do you like that picture?
haha..my most elegance face kot!

4) When was the last time you ate pizza?
last friday, during B.O.O.M reunion picnic

5) The last song you listen to?
good girl gone bad-rihanna

6) What name do you prefer beside yours?
my ma n my abah, my along and her consort, angah, abg ipa, abg ala, kak gg and bila!
and also my frens la..kadeyy, afiq, akmal, luqman, khairi, kudus, my roommate (meerol,ijad,yim), my floormate, my hostelmate, and my ALL mate i do have!

7) People to tag?

1. afiq
2. kadeyy
3.tengku
4. luqman
5. khairi

8) Who is number one?
my twin in alexandria

9) Number three is having relationship with?
erm..should i tell u that? yerp..he is having relationship with someone in M****SIA

10) Say something about number five?
future housemate..

11) How about number four?
my guru in how to 'attract' people..

12) Say something about no two?
my best friend (perhaps)