There was an error in this gadget

Monday, November 15

eid adha


HAPPY EID EVERYONE!

THAT'S ALL, THANK YOU.

Tuesday, September 14

nur ya nur kasih...


tau..cerita ni dah basi berulat dah lamanya...
tapi saya baru habis tgk cerita nih bulan puasa baru nih...

cerita Nur Kasih ni tak adela best sangat..(jgn marah yer peminat drama ni)
tapi yang saya tabik, seni videografi drama ni memang superb.
memang setiap kali cerita arahan kabir bhatia, scene mmg macam tu..
tapi saya suka identiti nya!

macam cerita Adamaya yang saya pernah tengok, cerita tidak se'klise' Nur kasih, tapi teknik penggambaran masih boleh diperbaiki (macam pandai buat penggambaran je!).

semua episod die best...tapi paling best episod 4..memang kelakar...
minit ke 17:30, mase die ajak nur amina masuk bilik, remy ishak tu pose macam die hero hindustan pulak....hahahahah

pastuh mase minit 32:18, ayat mak die macam mengundang bole tahan jugak laa...
18 tahun ke atas je eyh!

jadi kesimpulannya..cerita ni memang best, jadi tak rugi tengok!

p/s tak sabar nak tunggu filem yang dijangka keluar awal taun dpn

Saturday, September 4

nantilaaa


ok...
dah lama tak tulis blog.

macam da bertahun. tapi malas la.

tengoklaa..kalo rajin!

aku nk tulih mcm2, tp malas...mcm mana nk buat kn..

tlg bg semangat sikit, anyone?

Thursday, July 1

paediatrician....

salam

rasanya macam dah berbulan tak menampal apa-apa di dinding blogger ini. sibuk dengan banyak urusan, setiap minggu ada exam, presentation bla...bla...bla...
okeh...itu tidak penting. yang penting, lepas exam kita balik malaysia yer?

paediatrik
saya tak tahu, dulu saya kurang minat budak2 kecik ni. mereka sangat mengada (macamla diri sendiri tak pernah jadi budak), tapi sejak akhir-akhir ni rasa macam minat sgt kat budak2.

1) sebab diorg comel
2) sebab sakit diorg banyak dan pelik
3) sebab mereka beritahu perkara sebenar..budak kan tak menipu..
4) sebab mereka ANUGERAH....

antara sebab lainnya, blog ni citer pasal paediatrik....


Monday, May 10

hari lahir.hari ibu.hari kenduri. + stress


Selamat hari lahir yang ke-** untuk bunda. Ma, baru je sambut birthday die 9 mei 2010. sehari selepas hari ibu, juga hari kenduri nak lelakinya..
moga selamat semuanya.



sekarang saya tengah stress.. tak tau la plak kenapa saya stress. saya tak tau..jangan ganggu!

Monday, May 3

sopan-santun


adab, sopan-santun, sebut apa saja.
orang kata itu adat Melayu. budaya orang timur. sejak bila kesantunan itu hilang?
kadang-kadang orang tak paham kesantunan dan kesusilaan tu penting. walau anda bukan berada di timur.

senang kata,
BERSOPAN-SANTUNLAH.

p/s: tak kisah pun kalau kau ada duit, tapi aku nak tengok kau punya sopan-santun kat mana.

Saturday, May 1

qatar airways > ALY-KUL

ini booking confirmation saya. saya nak balik. ada orang nak ikut? atau ada orang nak jemput?

Wednesday, April 28

jalan2 cairo, post terlambat





ini gambar masjid sultan hassan (sebenarnya ini not 100 pound mesir). letaknya di cairo. antara masjid tertinggi di cairo kata musyrif kami. juga dikenali masjid empat mazhab. bukan sembahyang dlm empat mazhab yer. tapi ade kelas untuk empat mazhab

lepas tu melawat masjid el-rifa'i terletak di hadapan masjid sultan hassan. gambar masjid el-rifa'i ada terpampang di not 10 pound mesir. dalam masjid ini ada kubur raja farouk, raja mesir kedua terakhir. serta kubur shah muhamad reza pahlavi, shah Iran yang terakhir yang dibuang ke mesir. kubur dia memang grand sangat. siap ada bendera iran lama, seluruh bilik disaluti marmar hijau.

lepas tu, pergi ke masjid sayyidah aisyah, cicit nabi yang ke-6 kalo x silap. gambar nya ada dalam not 25 piasters mesir. melawat makam ahli keluarga nabi memang mendamaikan. tiada yang lebih mendamaikan di mesir.

kemudian, pergi ke makam imam syafei, imam mazhab kita, sambil-sambil melewati makam widak kalau tak silap, guru kepada imam syafei. di makam imam syafei, ada maam nya dan yang paling istimewa, dikatakan ada kesan tapak kaki nabi. memang syahdu, ada sentimen sayang masih di jiwa alhamdulillah...

meninggalkan makam imam syafei, menuju ke azhar kampus banin di tengah-tengah kota Qahirah. menjejak ke tanah mulia itu satu pengalaman mengasyikkan. universiti al-azhar sungguh-sungguh tempat terpilih. mengambil wudhu' di masjid al-azhar yang terletak bersebelahan. gambar masjid ini terpampang di not 1 pound mesir. berjumpa seorang syeikh, bersalam dengan syeih tafsir yang kata musyrif kami terkenal dan warak.

kemudian ke masjid hussein, menziarahi makam cucu nabi sangat mengharukan. nak tahu perasaannya? marilah ke Qahirah.

ouh..lupa.saya ke cairo untuk urusan tiket..alhamdulillah..dapat naik Qatar Airways tahun ni..
berjumpa ustaz faiz, musyrif saya dan amirul syaiful...

terima kasih juga pada 'kawan-kawan' amirul syaiful di cairo yang mengajak kami makan.

terima kasih semua!







Friday, April 23

adamaya

saya baru-baru saja menjengah dunia drama semasa.
paling menarik, drama bersiri baru di stesyen tv swasta, AdaMaya.
cerita ini tentang kahwin atas kehendak keluarga, tanggungjawab dan amanah.

apa yang nak ditulis di sini,
persoalan keseriusan lelaki dalam menjalinkan hubungan dengan ciptaan tercantik, wanita.
betul, wanita betul-betul ingin tahu di mana tahap kesediaan lelaki menerima tanggungjawab.

jangan jadi lelaki di balik tabir. suka-suka tanpa ada keseriusan. ini soal hidup.
siapa yang belum tonton boleh berbuat demikian di www.tv3.com.my.
jika sudah yakin dan mantap. teraju langkah ke depan.

BERSEDIA UNTUK DUNIA BARU!


Thursday, April 22

menulis dan menulis....

tak nak bagi idea ni 'stagnant' sambil-sambil mencontohi housemate kesayangan, saya bertekad untuk menulis hari ini.

hari ini saya nak menulis tentang penerimaan dan keberuntungan...

kadang-kadang saya pelik tengok orang yang sangat-sangat beruntung tapi x reti bersyukur.
amalan utamanya selalu mengeluh, padahal semua yang diidamkan ada di depan mata. nak kasih sayang?
kawan-kawan sudah cukup memberikan teduhan.

terimalah kelemahan dan kelebihan diri, itu kunci kebahagian, kita ini makhluk-Nya.

satu lagi, nak sentuh pasal mesir bumi anbiya' juga lah.
hari tu ada borak-borak dengan seorang pelajar arab dalam kelas kami.
katanya, dia perasan yang segelintir pelajar malaysia masih enggan menerima mesir sebagai tempat belajar. home-sick? mungkin!

tapi se'home-sick' mana pun, sila terima bumi ini sebagai tempat berbakti.

walau setiap hari hampir dilanggar kereta,
walau setiap hari bergaduh (baca: tawar-menawar) dengan pakcik teksi,
walau kelewatan urusan arab menjadi makanan ruji,
terimalah...

bumi ini tempat kehidupan,
bumi ini tempat galian ilmu,
walau dengan mikroskop zaman perang dunia kedua,

TERIMALAH BAHAWA MIKROSKOP TUA ITU MENDIDIK PROFESOR TERULUNG YANG BERBAKTI PADA KITA SEKARANG!

Wednesday, April 21

womanizer.dramatist.perfomer

apresiasi

saya suka menulis, dulu saya selalu menulis.
mungkin lepas baca ni, ada yang cakap "itulah..orang da cakap dulu!"
ya..saya mengaku. saya silap.
saya anggap menulis bukan aset saya, aset orang macam kepalakotak.

saya tahu, saya tak sehebat kepalakotak dalam bab-bab menulis ni, tapi tetap saya
suka menulis.

saya silap. saya sepatutnya apresiasi bakat saya. bukan biarkannya dorman, kusam bertapuk dalam diri.

saya perlu menulis. katakan ia dari hatiku ada tanya, penulis tak menulis ke?
macam-macam jawapan saya berikan.

kenapa saya pilih id penulispahang kalau saya bukan penulis. apa signifikannya?
bagi sesiapa yang mengenali saya, rajin-rajinlah menanya, "awak dah menulis hari/minggu/bulan ini?".

terima kasih!

Wednesday, March 31

kesunyian

masih baru di Hospital Moassah ini, saya rasa kurang selesa. jika nak kata saya cerewet atau apa pun katakanlah. east or west, home is the best. itu orang Inggeris kata. saya pun kata macam tu.

saya rindukan rumah,
tapi sekarang kan ada kuliah, mana boleh balik.

[keluh]

saya rindukan CC (Alexandria faculty of medicine, convention centre)
saya suka kuliah di sana berbanding sini.
tapi boleh ke saya nak kembali kuliah di Azarita?
kalau tak, kenapa tidak?
beri saya alasan yang memuaskan hati.

saya tak bersyukur?
mungkin ya, mungkin tak.

kenapa saya tak suka hospital moassah?
sebab saya rasa SUNYI.
ada orang sudi temankan?


Friday, February 26

tunggu sekejap

this is for those who are are going back to malaysia, gotta miss you guys!

and also to the members of Komuniti Belakang Kuliah Handasah

Sunday, February 14

pengaharapan dan impian


tolak campur, tiga minggu blog ini terbiar kosong. Cadangnya nak tutup je blog ni. Tapi tak pelaaa..

pengaharapan, hari ini, 13 februari 2010. Pagi tadi ada exam anatomy. Next, lusa (15 februari 2010) ada exam microbiology. macam tak ready lagi jerr...tapi nak habis exam cepat.

ok...ada beberapa perkara yang perlu diulas.


pertama, hari ini 13 februari 2010. lepas exam tadi, segerombolan pelajar perubatan menyerbu ATM bank ABC di shalalat, alexandria, egypt. my point is, KENAPA ELAUN MARA TAK MASUK LAGI? saya bukan apa, sekarang da tengah bulan, banyak benda perlu dilangsaikan. ok, kalau kata mara tak ada duit nak bayar elaun buku dan perkakas sekarang, saya masih kata tak apa (ini soal lain). sekarang ni, duit elaun SARA HIDUP mesti dibayar dulu. tapi memandangkan tak masuk lagi, saya tak boleh cakap apa. senyap di mulut, kecoh di blog, kemudian menanti dan terus menanti!


kedua, Alhamdulillah, terima kasih kepada ahli study group yang saya join. kadang-kala yang di saat yang terakhir itu adalah yang teristimewa. setakat ini, semua paper yang telah habis dapat dijawab. tapi saya bukan sempurna, ada lompong kosong yang perlu diisi.


impian saya adalah isu ketiga...
apa impian saya sebenarnya, saya target untuk tahun pertama CGPA 3.0...
hasil usaha saya? hanya 2.9..mampir tapi bukan persis impian!
jadi apa impian saya sekarang?
mungkin apa yang saya nampak sekarang, saya sebagai pegawai perubatan...
beyond that, God knows better!

perubatan bidang saya...bidang yang telah dituliskan dalam takdir untuk saya.
saya istimewa, kawan-kawan sekelas juga istimewa...
juga kawan-kawan saya di bidang berlainan.
mereka istimewa, dipilih untuk mendalami bidang masing-masing.

saya ada diajukan soalan.
perubatan ni untuk pelajar genius ke? (lebih kurang macam ni soalannya)
saya jawab TAK!
saya kata, medic untuk yang berkeinginan. kalau berkeinginan, semua boleh diatur..
saya tak nafikan kepandaian diperlukan.
tapi menurut saya, kepandaian adalah kunci fleksibiliti pelajar perubatan dalam mendalami perubatan!

fikir di takah mana anda berada... jumpa lagi di post mendatang!


-KERJA TUHAN SIAPA TAHU-





Saturday, January 23

life's like pathoogy jar


adakah hidup ini seperti jar di pathology department?

apa yang kita buat bila kita mengadap jar-jar ini?
sedaya upaya kita akan meneliti mana buruk, silap, bobrok jar tersebut.

apa yang kita buat bila kita menghadap jar-jar berjalan?
sedaya upaya juga melihat apa yang buruk, dan komen.

dan bagi membalas jasa kedua-dua aksi ini, kita diberi penghargaan...
pathology department akan beri kita 15 markah kalau kita pandai mengomen panjang lebar.
tapi rasenye Allah tak beri markah yang elok untuk orang yang kerjanya mencari salah orang lain.
bukan tak suka orang berdakwah, yang penting betul caranya...

nih ade citer...
satu hari kami pergi belajar dengan Dr. Basmaa di pathology museum...
disebabkan kelas pathology tuh pukul 12-2, muka masing-masing semua da mengantok.
jadi dr ni tanye
"why you look tired today? look so dull, opaque and lusterless?"
jadi kami berilah jawapan ala kadar jer..

kami pon terus belajar dan belajar...
tiba-tiba...



"this is the valve of the heart with previously defective and having bacterial endocarditis. it looks dull, opaque and lusterless"

dussh! aku pandang Dr. tuh...nak tergelak pon ade. die define kitaorg macam define pathology jars...jadi kesimpulannya, life's like pathology jars!

p/s:jom study praktikal anatomy, physiology dan pathology!
(good luck to my housemate tomorrow; Afiq= Physiology, Khairi=Anatomy)

Thursday, January 21

nak post sementara sempat

gambar dengan hantaran tunang

ini hari jadi abang aku!

hehehe
semalam internet buat pasal..jadi aku tak post pasal birthday die..dan post ini lewat sehari!
sorry abang ala...
semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki..
serta dipercepatkan jodoh! (tak lama da bulan 5!)

Tuesday, January 5

M.O.N.E.Y.

it's all about the money!
you have it or you don't!

THAT'S ALL!

turkey...to BE or not to BE!

once again i don't know...
the world seems so cruel to me.

i planned for turkey
but financial seems to be the biggest obstacle...
i have to used a lot of money here..

OR

in a proper and straight forward way to say this,
i don't have enough money for turkey!

urgh...i hope it will be a great escape there in some place where i will spent a week there!
but this place is not that far and of course the cost will be around LE 1000-1500...
so wait for me..."the place", istanna 3alayya!

Sunday, January 3

i don't know

i feel like crying..
i don't know why.

it's not a new year i do expect
it's the worst January i ever had in my life.

i'd said i hate drama...

please!
i need a great escape.
where i can rest
i really need rest
by rest i don't mean sleeping.

can't you all understand???

i hate the beginning of this year...
i always hope there's silver lining behind the cloud!